Recept na volby

10.08.2017 22:55
Protože se blíží parlamentní volby, tak si dovolím napsat malý návod k použití. Mnoho lidí si klade otázku, jestli vůbec má cenu jít volit. A pokud ano, tak koho. Já na to mám vcelku jednoduchý recept:
 
Především: volby jsou prakticky jediná možnost, jak můžu vyjádřit svůj názor. Teoreticky dokonce i mohou být cestou k tomu, aby se něco změnilo. Takže nejít k volbám není jen hloupost a chyba, je to skoro zločin proti sobě - nechávám ostatní, aby rozhodovali o mém osudu, aniž bych se to pokusil nějak ovlivnit.
 
Položme si otázku, proč za posledních X let volby nic nevyřešily. Zjednodušeně řečeno, je to proto, že se lidi nikdy neshodnou na jednom názoru. Trochu to vysvětlím: žádná strana nejde do voleb s jedním jediným heslem; vždycky hlásají celou škálu slibů. Lidé volí pocitově - "hodí to" té straně, u které mají pocit, že jim její cíle a sliby nejvíc vyhovují. (Nemluvím samozřejmě o neuvažující většině, která je ochotna prodat svůj hlas za párek a pivo.)

Příkladem může být ČSSD, která v minulých volbách lákala voliče na sliby, že zruší církevní restituce, že zvednou minimální mzdu, že podpoří dostupné bydlení atd. atd. Mnoho lidí na to slyšelo. A co se stalo po volbách? ČSSD utvořila vládní koalici a bylo jasné, že třeba KDU-ČSL jim zrušit restituce nedovolí. Jenže na té koalici byli domluvení už dávno předem, takže jejich sliby, to byly vědomé lži. Podobné to bylo se všemi dosavadními koalicemi. Výsledkem je, že strany úmyslně jsou do voleb se sliby, o kterých už předem vědí, že je nehodlají dodržet. Co proti tomu udělat? Dvě věci.

Především nevolit pocitově. Stanovte si jeden (jeden!) jasný požadavek, který pokládáte pro svou budoucnost za zásadní. Já například pokládám imigraci doopravdy za otázku života a smrti národa. Všechno ostatní je mi dost jedno. Jestli se v restauracích kouřit bude nebo nebude, to je sice pro pohodlný život zajímavé, ale z hlediska přežití nepodstatné. Je to jen taková třešnička na dortu. Takže si vezmu volební lístky všech stran a ty, které neslibují vyřešení imigrantské otázky, rovnou zahodím (ekologicky, pochopitelně).

 
Potom se zamyslím, jak moc je ten program věrohodný. Úplně nové strany zahodím rovnou, protože velmi pravděpodobně půjde o "strany na jedno použití", jako byly ODA, VV apod. Kdoví, jestli zase nejsou založeny účelově. U těch ostatních zvážím, jestli v minulosti pro tento program už něco udělaly. Znovu ukážu příklad ČSSD, ve které v poslední době zaznívají protiimigrační hlasy. A já se zeptám, jak v této věci hlasovali europoslanci za ČSSD? A hned se vyjasní, jak moc je ten slib míněn vážně. A hned další lístky skončí v koši.
 
Pokud mi ještě nějaké volební lístky v ruce zbydou, tak mezi nimi vyberu nejmenší zlo.
 
Takže shrnutí:
  1. zvolit si jedno kritérium, které pokládám za zásadní
  2. vyhodit všechny strany, které ho v programu vůbec nemají
  3. vyhodit strany "na jedno použití"
  4. vyhodit strany, které nemohou pozitivně prokázat, že už v tom kritériu něco udělaly
  5. z toho, co zbyde, vyb
    ​rat nejmenší zlo.
 

Děkuji každému, kdo to dočetl až sem.